Nieuwsbrief 17 januari 2012

Late wensen: Gelukkig Nieuwjaar:
Wij wensen al onze huidige en toekomstige leden en al diegenen die hen nauw aan het hart liggen, een fantastisch jaar toe.
Een uitmuntende gezondheid, veel geluk en veel computerplezier. Pluk de dag terwijl je kunt, want morgen is het misschien te laat!

Volgende clubavond: dinsdag 7 februari 2012

CLUBDINER: Ons jaarlijks clubdiner zal volgend jaar plaatsvinden op zaterdag 10 maart 2012.
Plaats van gebeuren: ’t Lozenhof Oostmalsesteenweg Rijkevorsel. Beschikt over een ruime parking en gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. Inschrijven kan t.e.m.15 febr. 2012! Inschrijvingsformulieren kunnen ook in de club bekomen worden.

CLUBWEEKEND: Het 1ste weekend van oktober, dus van vrijdag 5 t.e.m. zondag 7 oktober 2012! (Het 2de weekend zijn er gemeenteraadsverkiezingen!) Wegens onze positieve ervaringen, kozen we ook dit jaar voor het Hotel Ostermann in Treis-Karden, tussen Koblenz en Cochem. Een inschrijvingsformulier wordt u ter gepaste tijde bezorgd.

CLUBDATA 2012: 17 januari, 7 en 28 februari, 20 maart, 17 april, donderdag 26 april(=hulpavond),
8 en 29 mei, 19 juni.
4 en 25 september, 16 oktober, 6 en 27 november, 18 december.

Bezoek onze Blog (http://www.bloggen.be/updatecomputerclub/ ) en breng of voeg er je eigen computernieuwtjes of wetenswaardigheden aan toe!
Andere adressen:
http://about.me/edit/updatecomputerclub
http://verenigingen.nieuwsblad.be/vereniging/update-computerclub http://sites.google.com/site/update-computerclub/Home
http://www.computerclubupdate.tk
https://vicescape.wordpress.com/
http://computerclubupdate.blogspot.com/
http://updatecc.jimdo.com/
http://users.skynet.be/update.club/

COPYCENTER LABRADOR: Het goedkoopste kopieercenter van het land!
Berlarij 22A 2500 Lier.
Tel.: 03 488 18 54 – GSM. 0485 15 61 42

WAT BRENGT 2012?
1. Windows 8: De definitieve versie zou tijdens de herfst van 2012 op de markt komen. Een exacte datum staat nog niet vast.
2. Tablets: Vooral bij de jongeren zullen “tablet-pc’s” en ”Internet overal” gemeengoed worden.
3. Ultrabooks: De laptops worden dunner en lichter. Vandaar de naam Ultrabooks. Hun capaciteit en mogelijkheden vergroten met de dag.
4. Kinect van Windows: Zopas bevestigde Microsoft de komst van de Kinect (hardware en software) voor Windows-computers in 2012. De Kinect werd eerder al razend populair op de Xbox 360-spelcomputer. Ook op de desktop en de laptop zal de bewegingsdetector allerhande toepassingen mogelijk maken die u kunt controleren met uw handbewegingen.
5. Opslagcapaciteit: Hitachi komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 op de markt met twee 4TB harddisks in de Deskstar-serie. De Deskstar 5K4000 is een 3.5 inch interne 4TB harde schijf met 32MB cache en een rotatiesnelheid van 5900RPM.
6. TV: Onze TV zal voortaan ook gesproken commando’s uitvoeren. Onze computers beschikken al lang over deze mogelijkheid.
7. IPv4 en IPv6: In april 2011 zijn in Azië al de laatste blokken IPv4-adresruimte uitgegeven. Ze hebben alleen nog een kleine reserve voor start-up netwerkbeheerders. De Noord-Amerikaanse registry zal in 2013 door de IPv4-adressen zijn.
Met IPv6 ishet mogelijk om miljarden nieuwe computers met het Internet te verbinden, maar de overstap brengt de nodige problemen met zich mee. Niet compatibel met IPv4. Er zal dus “vertaald” moeten worden, wat zal leiden tot hogere kosten. (maar dat laatste zijn we intussen gewoon… )
8. Goedkoop: de 17euro en 27 euro computers komen dit jaar op de markt. Meer details later!
9. Allerlei: Zowel LG als Samsung kondigt nieuwe huishoudelijke apparaten aan die je met je smart Phone kunt bedienen. LG introduceert een koelkast die je boodschappen scant en via internet waarschuwt als de yoghurt op is of de sla bedorven is.

VRAGEN
1. Door een verkeerde toets in te drukken worden op het bureaublad al mijn snelkoppelingen naar links, geklasseerd. Dit is niet wat ik wens!
Ik heb heel wat geëxperimenteerd met de rechter muisknop; ik krijg andere klassementen, maar geen volledige vrijheid om alles naar mijn voorkeur te verplaatsen.
Oplossingen:
a) Rechts klikken op een lege plaats op het bureaublad  Beeld  Uitvinken: Pictogrammen Automatisch schikken en Pictogrammen uitlijnen op raster.
Bij “Sorteren op” mag ook niets aangevinkt zijn.
b) Gebruik de instelmogelijkheden van de grafische kaart. (NVidia, ATI, Intel,…)
c) Gebruik het menu van het beeldscherm zelf!
2. Wat is defragmenteren? IT-begrippen kort en duidelijk uitgelegd!
Het is mogelijk dat door constante herschikking van gegevens, de video die je een paar maanden geleden hebt opgeslagen, nu in honderden stukjes op de schijf verspreid staat. Defragmentatie zorgt ervoor dat van die honderden fragmenten van deze video weer tot één geheel worden geboetseerd zodat het sneller wordt gelezen.
OPGELET! SSD’s niet defragmenteren! Zie ook! http://computerworld.nl/article/13405/wat-is-defragmenteren.html?utm_source&utm_medium=email&utm_campaign&utm_content&utm_term=%2616675
3. Standaardprogramma: Hoe kan men voor een bepaalde extensie een programma aanduiden waarmede deze dient geopend te worden. Met de XP heel gemakkelijk mapopties enz…. Maar hoe in de 7?
Oplossing: Typ “standaardprogramma”  Een bestandstype of protocol aan een specifiek programma koppelen  klik op de knop [Ander programma] indien je dit wenst te wijzigen!
OF Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt wijzigen en klik vervolgens (afhankelijk van het type bestand) op Openen met of wijs Openen met aan en klik op Standaardprogramma selecteren.
Klik op het programma dat u wilt gebruiken om het bestand te openen.
Ga op een van de volgende manieren te werk:
– Schakel het selectievakje Dit type bestand altijd met dit programma openen in en klik op OK als u wilt dat alle bestanden van dat type in hetzelfde programma worden geopend.
– Schakel het selectievakje Dit type bestand altijd met dit programma openen uit en klik op OK als u alleen het desbetreffende bestand deze ene keer in het programma wilt openen.
4. Google Chrome: Bladwijzers!
Deze browser spreekt niet over favorieten, maar over bladwijzers.
– Je moet ook de bladwijzerbalk laten weergeven. Klik hiervoor op het moersleuteltje bovenaan rechts, zet de muisaanwijzer op ‘Bladwijzers’ en zorg ervoor dat ‘Bladwijzerbalk weergeven’ aangevinkt is.
– De favorieten en instellingen van IE of een andere browser, kun je importeren via ‘Bladwijzers en instellingen importeren’.
– Om een geopende webpagina toe te voegen doe je het volgende: Klik rechts op de bladwijzerbalk  Pagina toevoegen  Bladwijzerbalk.(of Andere bladwijzers)
TIPS
1. Muziek: Dit is een fijne site met veel muziek en mooie videoclips of pps-en erbij!
http://uwall.tv/ – tip van Gerda Roosen.
2. Film: Heeft die nieuwe kaskraker uit Hollywood die nu in de cinema speelt wel iets om het lijf? En die serie waar al je vrienden niet over uitgepraat raken: is die wel iets voor jou? Er bestaat een website die al je vragen kan beantwoorden en hij bestaat ook in app-vorm: IMDb of voluit The Internet Movie Database.
http://www.imdb.com/
3. Dit is echt een juweeltje. http://www.seniorplaza.nl/Herinnering.htm
Als je nu geen tijd hebt, dan zeker bewaren!
Vele onderwerpen, zie de index aan linker kant. Bijvoorbeeld onder het kopje 1930-1945 kun je weer nieuwe onderwerpen vinden, o.a. de oorlog in Nederland, alles eens duidelijk op een rijtje. Ergens anders info over de componisten etc. En scroll eens bij spelletjes naar beneden. Korte filmpjes over bloopers. Liedjesteksten, Gedichtjes, Rijmpjes, etc… Tip François Van Schoor
4. Mediaspeler: Vooraleer te kopen, lees zeker deze test! http://nl.hardware.info/reviews/2420/mega-mediaspeler-vergelijkingstest-alles-wat-je-moet-weten
5. Ik kwam een interessante netwerk toepassing tegen die men kan gebruiken in een thuisnetwerk ( max 4 PC’s) en in een lessituatie en demosituatie. Het is een gratis programma van de Microsoft Garage nl ‘ mousewithoutborders”. Zoals de titel zegt kan uw muis en uw keyboard worden ingezet op alle computer in uw netwerk. U kunt dus bv Word openen op één van uw netwerk PC vanuit uw gebruikte PC en tevens in de geopende Word typen met uw keyboard! Dit kan ook interessant zijn in een lessituatie!. Voor een directe download: http://aka.ms/mousewithoutborders (tip Raoul Meuldermans)
Waarschuwing! Niet installeren op je PC, indien je er geen behoefte aan hebt!
6. Berekeningen: http://www.eclecticsite.be/sitemap.htm (typ: André Rockele). Deze site bevat momenteel 866 berekeningen over alles en nog wat, zoals: kledingmaten, afschrijvingen, hoeveelheden, sport, wetenschappen, enz…
7. GSM: Informatie die zeer nuttig is en waarbij men zich kan afvragen waarom de verkopers dat niet zeggen!
– Toets op uw GSM: * # 06 # (dus: sterretje, hekje, nul, zes, hekje) en bij het laatste hekje verschijnt het serienummer van uw mobiele telefoon al op uw scherm.
– Deze code is uniek. Noteer deze code en noteer die zorgvuldig (bijvoorbeeld in een map op u computer of in uw agenda).
Als iemand uw GSM ontvreemdt, telefoneert u naar uw operator en geeft deze code door. Uw telefoon kan dan volledig geblokkeerd worden, zelfs als de dief de sim-kaart verandert. U zult er waarschijnlijk uw GSM niet mee terugkrijgen, maar U bent er dan wel zeker van, dat de dief met Uw GSM niets meer kan aanvangen. (tip Erik)

WINDOWS
1. Stuurprogramma’s (drivers) controleren met de commando’s: driverquery en verifier! Gevorderde!
Driverquery is een commando dat wordt uitgevoerd vanuit het commandovenster. (dos venster)
Met deze opdracht geeft u een overzicht weer van alle geïnstalleerde stuurprogramma’s en de eigenschappen daarvan.
Voorbeeld: cmd  bevestig ( )  driverquery /FO TABLE /V >driverq.rtf
Dit betekent dat je de informatie in tabelvorm en uitgebreid wenst weer te geven. Je laat deze informatie verder opslaan in het bestand: dirver.rtf.
Zie ook: http://technet.microsoft.com/nl-nl/library/cc773321(WS.10).aspx
Een handiger programma, namelijk “driverview” kun je hier downloaden en geeft een beter overzicht!
http://www.nirsoft.net/utils/driverview.html
Indien je wenst te weten wat een bepaalde driver doet en of hij opportuun is, kopieer hem dan en plak hem in je (Google) zoekmachine.
Verifier: is een Windows tooltje dat bepaalde stuurprogramma’s zal controleren op hun integriteit.
Je kunt uitvoeren vanuit het zoekvenster bij het aanklikken van de startknop. Typ gewoon “verifier.exe” en druk ENTER.
OPGEPAST! Gebruik dit tooltje alleen als je regelmatig een blauw scherm krijgt of problemen met bepaalde hardware.
Je moet ook redelijk goed op de hoogte zijn van welke stuurprogramma’s bij welke hardware behoren en wat hun functie is.
Indien er bij een heropstarten van je systeem fouten worden gevonden, krijg je het beruchte BSOD. Noteer de gegevens herstart in Veilige Modus  voer een systeemherstel uit!
Je kunt dan het stuurprogramma “updaten” naar een betere of recentere versie.
2. Desktop thema’s: Wie graag beschikt over meer bureaubladachtergronden moet even naar volgende map bladeren: “C:\Windows\Globalization\MCT\MCT-NL\”. Op één van de afbeeldingen dubbelklikken is voldoende om het als achtergrond in te stellen en bij de “Persoonlijke voorkeuren” te plaatsen.
Je kunt eveneens heel wat thema’s downloaden van he Internet.
Nog even herhalen: Om je bureaubladachtergrond aan te passen klik je rechts op een lege plaats van je bureaublad en in het contextmenu op “Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.”
3. Automatisch afspelen: Windows 7 biedt de mogelijkheid om voor elk soort mediabestand (cd, dvd, video, afbeeldingen) een standaardinstelling te selecteren. Dit is de werkwijze:
Configuratiescherm Hardware en geluiden Automatisch afspelen: Selecteer de gewenste keuzes
OFFICE

WORD:
Invulformulier maken: Een elektronisch Word-formulier heeft alleen maar voordelen. Je kan zo’n document per mail versturen en tegelijk zorgen dat de bestemmeling alles op een uniforme manier moet invullen.
We maken een invulformulier voor een clubfeest!
1. Kies Nieuw document maken
2. Typ de Titel en voeg een tabel in. Invoegen  Tabel (in ons geval 6 rijen en twee kolommen)
3. Hulpmiddelen voor tabellen: Pas de hoogte van de rijen en de breedte van de kolommen aan via ‘Indeling’ en het uitzicht via ‘Ontwerpen’.
4. Nu je tabel kaar is kan de gewenste tekst in de linkerkolom worden ingetypt. Dus datum, naam, straat, …welke informatie dan ook die voor jou relevant is.
5. Bij de cel naast de “Inschrijvingsdatum” voeg ik een datumveld in, zodat de juiste datum automatisch wordt weergegeven. ‘Invoegen’  Snelonderdelen  Veld  Date  kies een datumopmaak.
6. Geef op het lint het tabblad ‘Ontwikkelaars’ weer: Bestand  Opties  Lint aanpassen  Populaire Opdrachten Ontwikkelaars  Klik op [Toevoegen] indien het nog niet in de rechterkolom staat en zorg ervoor dat het aangevinkt is.
7. Zet de cursor in het vak naast “Ik betaal op” tabblad ‘Ontwikkelaars  Besturingselementen  Inhoudsbesturingselement voor datums. Zodoende krijgt de “invuller” een kalender waar hij de datum kan kiezen.
8. Om tekst in te voeren klik je de tab ‘Ontwikkelaars’  Besturingselementen  kies Aa of Aa
9. Om en getal in te voeren gebruik je de ‘ab’ bij de oude formulieren en geeft het de eigenschap ‘Getal’
10. Dezelfde procedure gebruik je om een berekening te maken, maar dan krijgt het de eigenschap ‘Berekenen’
http://www.clickx.be/workshops/132692/invulformulieren-maken-in-word/?utm_source=clickx&utm_medium=newsletter&utm_term=20111031&utm_content=2_art_link&utm_campaign=weekly
Je kunt uiteraard ook reeds vooraf gemaakte formulieren gebruiken:
Menu-onderdeel ‘Bestand’  Nieuw  Formulieren OF je schuimt het Internet af op zoek naar kant-en-klare formulieren.
U kunt Microsoft Office InfoPath 2007/2010, gebruiken om elektronische formulieren zowel te ontwerpen als in te vullen.
Regelafstand: Wie in Word 2007/2010 een nieuwe regel wil beginnen, merkt dat de regelafstand te groot is. Hoe kun je dit verhelpen?
1. Indien je geen nieuwe alinea wenst te beginnen, druk dan op de  -toets(enter) en houd de shift-toets  ingedrukt.
2. Klik op alinea en zet de afstanden zoals in het voorbeeld hieronder.

Woorden tellen: In Word 2010 is standaard een woordenteller actief. Het aantal woorden in het document is steeds linksonder in de statusbalk zichtbaar. Dat is handig voor hen die teksten van een bepaalde lengte moeten maken. Wanneer je deze functie niet nodig hebt of je je aan het tellertje stoort, dan kan je de vermelding van het aantal woorden uitzetten. Rechtsklik in de statusbalk en verwijder het vinkje bij Woorden tellen. Het tellen van woorden in het document blijft desondanks mogelijk. Om een overzicht van het aantal woorden in het document te krijgen kies je in het tabblad Controleren, groep Controle de optie Woorden tellen.

INTERNET
Phishing mail: We waarschuwden reeds eerder voor het soort mails, welke met een ogenschijnlijk ernstige mededeling, trachten aan de gegevens te komen van je bank- en creditkaarten.
Een clublid kreeg enkele weken zulk een mailtje in zijn postbus. Ik toon het even en geef je enkele tips om zulke mails te herkennen.
1. Controleer het e-mailadres van de afzender! Dit kan perfect door de echte site aan te klikken van de bank of firma, die deze mail zogezegd verstuurden.
2. Let goed op het woordgebruik en de zinsbouw.
3. Neem bij onzekerheid telefonisch contact op met je bank of de firma.
Over veilig computeren en virus- en spywarebestrijding komen we volgende clubavond uitgebreid op terug!

GRAFISCH
Adobe Première:
Pixelprobleem in Adobe Première Elements.
In vorige nieuwsbrief heeft men dit probleem naar voor gebracht en heb ik naar een eenvoudige oplossing gezocht binnen Première zelf .
1. zet de tijdsindicator in de tijdlijn op het beeld dat je wil exporteren
2. klik op delen -> vervolgens op computer
3. neem rechts de schuifbalk en ga naar beeld en klik hierop.
4. In voorinstelling klikt men op het driehoekje en verandert het formaat in JPEG HD 1920×1080
5. bestandsnaam invullen
6. opslaan: map kiezen op uw PC.
7. recht onder klikken op opslaan.
Nu staat deze afbeelding in het juiste formaat en kan men in première binnen brengen of in Photoshop bewerken en afdrukken. Hugo Van der Schoot

HARDWARE
Wacom Bamboo Pen & Touch: Pen en multi-touch besturing in één

De Bamboo Fun & Touch van Wacom is een tekentablet met uitgebreide mogelijkheden. Hij heeft veel meer te bieden dan de standaard bediening van een muis. Door de duidelijke uitleg kun je er makkelijk en snel mee aan de slag, al zul je wel even moeten wennen aan de penbesturing. Met grafische ontwerpen en tekeningen biedt dit tekentablet ook uitgebreide mogelijkheden door de drukgevoeligheid van de pen. Als je graag de wereld van het tekenen met een tablet wilt ontdekken dan is dit product voor gemiddeld negentig euro zeker een optie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s