Digitale fotografie: voor- en nadelen!

Voordelen

Snelheid
Een digitale foto is onmiddellijk klaar, zonder omweg langs een ontwikkelstudio. U kunt op het LCD-schermpje meteen zien of de foto gelukt is, en als dat niet het geval is meteen een nieuwe poging wagen.

Milieuvriendelijk
Er komen geen chemicaliën aan te pas om een filmpje te ontwikkelen.

Goedkoop in gebruik
U hoeft geen filmpjes meer aan te schaffen, en evenmin ontwikkelingskosten te betalen om het resultaat te bekijken. Daardoor kunt u ongestoord honderden foto’s maken en er achteraf de beste uit selecteren.

Volledige controle
Als u uw digitale foto’s op pc zet, kunt u er naar hartelust mee experimenteren. U kunt ze bewerken en gebruiken in creatieve projecten op manieren die met een gewone foto niet mogelijk zijn.

Gemakkelijk te verspreiden
Het is erg eenvoudig om digitale foto’s te delen met familie en vrienden. U kunt foto’s per e-mail versturen, een eigen webpagina vullen met uw vakantiefoto’s of een soort diavoorstelling branden op een CD-r die u op de meeste dvd-spelers kan bekijken.

Nadelen

Lage reactietijd
Tussen het moment waarop u afdrukt en het moment waarop de camera effectief een foto maakt, verloopt meer tijd dan bij een analoge camera – soms een halve tot een volle seconde. Als u actiescènes wil fotograferen, betekent dat soms dat de actie al voorbij is. Digitale toestellen met een lagere reactietijd kosten doorgaans meer.

Stroomverbruik
Digitale camera’s springen niet bepaald zuinig om met energie. Zeker als u constant het LCD-schermpje op uw compactcamera gebruikt, zijn de batterijen snel leeg. U moet dus eigenlijk altijd een setje reservebatterijen op zak hebben, en eraan denken de batterijen op te laden voor u op stap gaat.

Dure afdrukken
Als u uw digitale foto’s stuk voor stuk gaat afdrukken op uw eigen inkjetprinter, betaal u je blauw aan inkt en papier. U kunt dit probleem opvangen door uw foto’s te laten afdrukken via de klassieke fotowinkel of een online fotoprintservice, of door alleen de allerbeste foto’s af te drukken.

Onzekere houdbaarheid
Over de archivering van digitale foto’s bestaat de grootste onduidelijkheid. De veiligste manier lijkt om ze op CD-r te branden, maar niemand kan vertellen hoe lang zo’n schijfje écht meegaat. Bovendien is het nog maar de vraag of u over 20 jaar nog een computer zal vinden die met de JPG-bestanden van vandaag overweg kan.

Niet overal beschikbaar
U kunt je digitale foto’s niet zomaar de ronde van de tafel laten doen tijdens een familiefeestje. Ofwel moet u ze eerst (laten) afdrukken, ofwel moet u de pc opstarten of een oplossing zoeken om ze op uw televisietoestel te tonen.

Voor wie nog zou twijfelen: Digitale fotografie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en opent voor de gewone gebruiker een aantal mogelijkheden waarvan hij vroeger alleen maar kon dromen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hobby. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s